به گزارش شهرآرانیوز؛ در میان هیاهوی شهر و پشت نقاب ساختمانهای بلند، جایی هست که ضربان زندگی به گونهای دیگر میتپد؛ خیابانهای مملو از ازدحام و ترافیک در این محله، ریتم روزمره اش را تعیین میکند. میدان بار که عامل همیشگی ترافیک ابتدای بولوار رسالت است.
جاده سیمان نیز که انتظار میرفت با افتتاح پل روگذر، ترافیکش تعدیل شود انگار نه انگار که برایش اتفاق مثبت ترافیکی رقم خورده است. کمبود امکانات، دعوای برخی نهادها برای سامان دهی زمینهای رهاشده، رهاسازی پساب خانگی و نبود سیستم اگو، بیماری سالک، نداشتن کتابخانه و بیمارستان و درمانگاه تخصصی تنها بخشی از مشکلات متعدد مردم ساکن در شهرک مهرگان است.
بر اساس آخرین سرشماری و انتشار آن در سال گذشته این محله حدود ۵ هزارو ۲۹۹ نفر جمعیت دارد، اما به گفته ساکنان کمبود امکانات برای مردم در این شهرک زیر سایه جمعیت زیادش پنهان شده است. در حالی که بیان میشود سرانه استاندارد فضای آموزشی عددی معادل ۸ متر است. شهرک مهرگان با کمبود مدرسه و محل تحصیل دست و پنجه نرم میکند.
ساکنان این شهرک بیمارستان که ندارند هیچ، حتی برای گرفتن دارو از داروخانه باید هزینه ۱۰۰ هزارتومانی تاکسی اینترنتی را بپردازند تا با طی مسافت کیلومتری به داروخانه برسند! وجود درمانگاه تخصصی، کلینیک دندان پزشکی و استقرار شعب بانک و حتی دستگاه عابر بانک از دیگر موارد رفاهی و خدماتی است که شهروندان در این محله از وجود آن بی بهرهاند.
این عبارات فقط بخشی از رنج کمبودهای این شهرک است. کمبودهایی که به نظر میرسد قبل از برنامه ریزی برای اجرای پروژههای مسکن مهر و ملی باید برطرف میشد و در این ارتباط زیرساختهای این شهرک برای اجرای این پروژههای کلان آماده و مهیا میشد.
مشکلات عدیده شهروندان در این محله بهانهای میشود تا در نخستین «کوچه به کوچه» قدم به قدم با شهروندان به دل این محله پا بگذاریم، نه به عنوان یک ناظر بیرونی، بلکه به عنوان هم سفر با مردمی که هر روز با چالشها و امیدهای خود در این شهرک روبه رو هستند. قرارمان این میشود تا با یک نگاه ریزبینانه و با رویکرد مردمی از نزدیک روایتگر مشکلاتی باشیم که با محله گردی از نزدیک لمس
میشود. در این محله گردی، گوش به درددلها دادیم و از نزدیک معضلاتی را لمس کردیم که شاید از پشت میزهای اداری قابل لمس نباشد. با ما همراه باشید تا با هم، مهرگان را از نگاهی نزدیکتر ببینیم، ترافیک طاقت فرسایش را حس کنیم، کمبود امکاناتش را رصد کنیم و صدای ساکنانش را در میان این شلوغیها به گوش مسئولان برسانیم. با رئیس و اعضای شورای اجتماعی محله مهرگان و تعدادی از شهروندان همراه شدیم. هدفمان هم نه تنها انعکاس مشکلات، بلکه ایجاد بستری برای تغییر است.
میگویند: حاشیه شهر واقعا حاشیه شهر است. پل دهرود ساخته شد، اما در محدوده همت آباد همچنان ترافیک وجود دارد. همچنان فعالیت میوه فروشان و بازارهای جادهای ادامه دارد. پل دهرود ساخته شد، اما مسائل و مشکلات اطراف پل همچنان باقی است. بی شک با این ترافیک سنگین باید ساعتها زمان بگذاریم تا به مهرگان برسیم. از طرف دیگر این ترافیک باعث میشود که هیچ سرمایه گذاری در اینجا رغبت سرمایه گذاری نداشته باشد.
حرفهای شهروندان در این محله گردی کاملا مصداق دارد. ورودی رسالت از سمت صدمتری ترافیک عجیب و غریبی دارد. ترافیک موجود فقط در یک راستگرد، آن قدر زیاد است که ما را دست کم ۲۰ دقیقه معطل میکند، بعد از آن شلوغی میدان بار درست در کنار پل روگذر مزید بر علت میشود.
مسیر جاده رسالت مملو از کارگاههایی است که در نزدیکیهای ظهر چهرهای دیگر به خود میگیرند. تقریبا از هر بیست کارگاه موجود در حاشیه بولوار رسالت، یک کارگاه ترازویی مقابل در گذاشته و برخی از افراد داخل آن کارگاهها مشغول خرید و فروش ضایعات از ضایعاتیها هستند. در فواصل مختلف این کارگاهها نیز قفسهایی با تورهای سیمی وجود دارد که مرغ و خروسهای زنده در داخل این قفسها به زور چپانده شدهاند. پلاکاردهای روی قفسها نیز دلیل روشنی بر فروش دام زنده است. بعد از گذشت حدود یک ساعت بالاخره به شهرک مهرگان میرسیم شهرکی که اهالی اش معتقدند مشمول بی مهری شده است. بی مهری به مهرگان!
پر کردن اوقات فراغت جوانان مسئلهای است که تقریبا در جای جای کلمات اهالی شنیده میشود:جوانان ما در شهرک مهرگان سالن ورزشی ندارند. اینجا فقط یک سالن ورزشی وجود دارد. قرار بود رایگان باشد، اما شهرداری همین یک سالن را به دست پیمانکار داده است. پیمانکار نیز برای هر جلسه ۳۰۰ هزارتومان ورودی میگیرد. در میان گشت و گذار از معابر مهرگان شهروندان دغدغه دیگری مطرح میکند: اینجا یک بانک وجود ندارد. بدتر ماجرا اینجاست که دستگاه عابر بانک نیز وجود ندارد.
دغدغه نانوایی نیز به جمع دغدغههای مردمی اضافه میشود. یکی از ساکنان میگوید: اینجا یک نانوایی استاندارد وجود ندارد. این همه زمین خالی در شهرک مهرگان وجود دارد چرا سامان دهی نمیشود؟ همین زمینهای رهاشده به جای اینکه برای ساکنان فرصتی باشند به تهدید تبدیل شدهاند. در این زمینها معتادان تجمع دارند.
ساعت حوالی ۱۲ ظهر است از انتهاییترین قسمت زمینهای بایر در مسیر جاده کلات دود سفید رنگ کارخانههای ایزوگام قابل دیدن است. اهالی از بوی تند اسلج اسیدی، قیر و ایزوگام مستأصلاند. معضلی که اتفاقا ما نیز چندین بار در گزارشهای جداگانه این گلایه شهروندان را منعکس کردهایم. شهروندان سؤالاتی را مطرح میکنند سؤالاتی که به گفته آنها با وجود تمام پیگیریها بی نتیجه باقی مانده است: آیا نظارتی وجود ندارد؟ چرا باید از ساعت ۱۲ ظهر بوی ایزوگام در شهرک مهرگان به ریههای مردم این قسمت از شهر آسیب بزند؟
گروه دومی از شهروندان به این محله گردی ما اضافه میشوند؛ شهروندان درخواست مشخصی دارند؛ چهارسال است که درخواست کردهایم دوربینهای ترافیک شهری در شهرک مهرگان نصب شوند تا هم مشکلات ترافیکی رصد شود و هم امنیت محله بالا برود. تا به امروز حتی یک دوربین نظارتی در سطح محله نصب نشده است؟ بهسازی قبرستان قدیمی مهرگان ۱۳ یکی از درخواستهای مهم ماست، سازمان آرامستانها چرا اقدامی نمیکند؟ این قبرستان قدیمی در حال حاضر تبدیل به قبرستان متروکهای شده است. از طرف دیگر شرایط قبرستان به نحوی است که به محل تجمع معتادان تبدیل شده است. تأکید مردم بهسازی و سامان دهی قبرستان است.
در ادامه گشت و گذار در محله، شهروندان سیم و کابلهای رها شده روی دیوار برخی از خانهها در شهرک را نشانمان میدهند. برخی از منازل مسکونی در شهرک مهرگان وجود دارند که سالهای زیادی است کابلهای تلفن ثابتشان سرقت شده و مخابرات برای وصل مجدد اقدامی نکرده است. اهالی مستندات نشان میدهند: بارها و بارها قطعی تلفن ثابت را گزارش دادهایم، اما هیچ اقدامی برای وصل مجدد نمیشود.
انتهای مجتمع فاطمیه در شهرک مهرگان درگیر دو معضل بزرگ شهری است که یکی معلول دیگری است. اهالی میگویند: اداره کل راه و شهرسازی عملیات اتصال و بهسازی راه خاکی اتصالی فاز ۲ و ۳ شهرک مهرگان را بلاتکلیف رها کرده است.
ساکنان شهرک مهرگان به موضوع عدم اجرای سیستم اگو نیز اشاره دارند. به گفته آنها خاکی بودن مسیر دسترسی میان دو فاز شهرک نیز در بروز مشکلات ناشی از فاضلاب شهری مؤثر است.
توضیحات بیشتر مردم برای این چالش از این قرار است: فاضلابهای خانگی رها شده مردم در انتهای مجتمع فاطمیه سبب شده که همه این فاضلابها در انتهای این منطقه تجمع داشته باشند و آب راکد فاضلابی را تشکیل دهند. این اتفاق بدبو، در ادامه سبب بروز سالک میشود.
در صورتی که اتصال مسیر دسترسی دو فاز شهرک ایجاد شود این آب راکد حرکت میکند. دست کم از بافت محدوده مسکونی خارج میشود و به پایین دست میریزد و کمک میکند تا شهروندان در همسایگی خود درگیر گزش پشه سالک نشوند.
***
در محله گردی امروز ریز و درشت مشکلات اهالی شهرک مهرگان در یک بازدید چندساعته بررسی و طرح موضوع شد. صدای مردم شهرآرا قرار است هر هفته مهمان یک محله باشد تا مردم از مشکلات خود برای مسئولان بگویند. شما برای حضور ما و محله گردی در محل زندگی تان میتوانید آمادگی خود را به شماره ۳۰۰۰۷۲۸۹ و شماره ۰۹۰۵۴۶۵۸۰۶۰ در ایتا، آی گپ و روبیکا اعلام کنید.